MenúTancar

DENVER

11.10.2022

El Denver (ESDM) és un programa d’intervenció primerenca integral per a nens amb autisme, d’entre 12 a 48 mesos. Tot i això, es pot utilitzar per a nens més grans però que hagin de desenvolupar habilitats en els mateixos àmbits: socials, de comunicació, cognició, motricitat, etc.

El programa inclou un pla d’intervenció i de desenvolupament que defineix les fites que s’han d’assolir en un moment donat i un conjunt de procediments d’ensenyament.

Les psicòlogues de reconegut prestigi Sally Rogers i Geraldine Dawson, varen desenvolupar el Denver com a conclusió d’anys de recerca científica amb nens amb TEA.

Les seves característiques principals són les següents:

  • Estratègies d’anàlisi aplicat de la conducta, implementada en entorns naturals.
  • Té una base evolutiva en el desenvolupament dels infants neurotípics.
  • Gran participació dels pares en la intervenció.
  • Es centra en l’intercanvi interpersonal i l’afecte positiu.
  • Compromís compartit amb les activitats conjuntes.
  • Llenguatge i comunicació s’ensenyen dins d’una relació positiva , basada en l’afecte.

Qui pot beneficiar-se del model Denver? Què ha demostrat la investigació?

El model Denver és l’únic model integral d’intervenció que ha estat validat en un assaig clínic aleatori per a la implementació en nens amb autisme de tant sols 18 mesos d’edat. S’ha trobat que és eficaç per als nens amb trastorn de l’espectre autista (TEA) sigui quin sigui l’estil d’aprenentatge i el grau d’afectació.

En l’assaig, no es varen trobar nens que no es poguessin beneficiar de la intervenció, encara que tinguessin una afectació greu.

Aquest assaig clínic aleatori publicat a la revista Pediatrics va demostrar que els nens que van rebre la teràpia Denver durant 20 hores a la setmana (15 hores per terapeutes formats, 5 hores pels pares) en un lapse de 2 anys van presentar una gran millora en les capacitats cognitives, de llenguatge i la conducta adaptativa, i un menor nombre de símptomes d’autisme, en comparació amb la resta d’intervencions disponibles.